Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Železný hasič

dsc02804.jpg

 Kde se TFA zrodilo?

          Se závody s označením TFA (nejtvdrší hasič přežije)se začalo poprvé v USA na počátku 90. let 20. století, po testování nového dýchacího přístroje. Pár hasičů chtělo demonstrovat, že při jeho použití jsou kladeny zvýšené nároky a tak v plné výstroji tahali hadice, běhali po schodech, mlátili kladivem a tahali figurínu do úplného vyčerpání za asistence nevěřícího obecenstva, které nechápalo, jak se člověk může dobrovolně zničit. Soutěž získala takovou popularitu, že se začaly pořádat národní kola.
          Naši hasiči se poprvé setkali s TFA v Kanadě v roce 1996 na Světových hrách. Po prvotních problémech s nedůvěrou, se soutěže tohoto typu, začaly doslova v masovém měřítku pořádat i v ČR.
          Mezi dobrovolnými jednotkami se nese označení železný, dobrovolný hasič, atd. je obdobou TFA akorát bez aktivního dýchacího přístroje (nenasazená maska).

Jak to začalo u nás?

dsc02768.jpg

          U nás jsme s tím začali, protože jsme po zimě chtěli poměřit síly mezi pár kamarády a zkusit si, až na jaké dno fyzických i psychických sil, jsme si schopni sáhnout. Poslední květnovou sobotu jsme připravili obdobnou dráhu jako je při závodech TFA, navlékli se do zásahového obleku, na záda nasadili dýchací přístroj jako zátěž a vydali se postupně vstříc neznámu. Něžné povahy nezůstali pozadu a šli to zkusit také. I když nám moc počasí nepřálo a celý závod promrholilo, nevím jak ostatní, ale já bych se asi v tom obleku uvařil, kdyby vysvitlo trochu slunce, tak do
cíle dorazili všichni zúčastnění.
          Všem se tato akce moc líbila, a tak jsme usoudili, že tento „srandamač“, budeme považovat, jako „Nultý ročník“ „Železného hasiče“ a do dalších let s tímto závodem chceme pokračovat, doufejme, že za účasti ještě více závodníků v obou kategoriích.

Jaké disciplíny byly na „Železným hasiči“ v Bystřeci?
- Roztažení hadicového vedení B na vzdálenost 40m
- Hammerbox - 60 úderů 6kg palicí
- Překonání 2m bariéry
- Přemístění 80kg figuríny na vzdálenost 20m
- Přenesení 2x20kg barelů na vzdálenost 20m
- Vytažení 2x10kg závaží pomocí lana na lešení
- Smotání hadice B
          *ženy mají dráhu lehce uzpůsobenou

 

Komu to nic neříká, tak se může mrknout na video

 
Výsledky 0. ročníku

vysledkovka.jpg

Všechny fotky naleznete na :

hhonzin.rajce.idnes.cz/2011_05_28_-_Zelezny_hasic_-_Bystrec/

a

stefankuncice.rajce.idnes.cz/Zelezny_hasic_-_Bystrec_2011/

 

 Všem děkuji za účast a za rok naviděnou 

.